activiteiten   initiatie   clubwagens   clubhuis   het strand   contact   lidgeld   ligging   geschiedenis

activiteiten

Geregeld worden 'zeilwagen wandelingen' georganiseerd, zoals de 'Piconwandeling', richting Frankrijk bij het begin van de zomer of de 'X-mas Recrean Sailing', waarbij we een bezoekje brengen aan het SYCOD, de zeilwagenclub van Oostduinkerke - Koksijde.

Verder zijn er clubavonden, videoavonden, barbecues (wekelijks tijdens de zomer). Bij windstilte is er volleybal, strandgolf, en zo meer.

Wij organiseren opendeurdagen en nemen deel aan akties zoals de Watersportdag en de Dag van de Sportclub.

Ook is de club organisator van grote nationale en internationale wedstrijden, en Europese en Wereldkampioenschappen.

Wedstrijden

Om deel te nemen aan wedstrijden heb je een Brevet van Piloot nodig. Daar hoort een theoretisch examen en een praktische proef bij.

Onze piloten nemen regelmatig deel aan wedstrijden in Frankrijk, Nederland, Duitsland, tot zelfs in de USA en Australië, waar we heel wat vrienden hebben.

Je leert er een ander terrein kennen, want elk strand is anders. En we rijden niet steeds op zand: ook vliegvelden en uitgedroogde zout – en kleimeren zijn geschikt, alsook ijs, als we onze noorderburen gaan bezoeken kunnen we de wagens ijsschaatsen onder bevestigen.

Door onze enorme wedstrijdervaring, mogen wij ons terecht een club van kampioenen noemen. Geen enkele club heeft zo veel Europese – en Wereldtitels als de RSYC.

Internationale contacten

Onze club is wereldwijd bekend als pionier van de sport. Zo spannen wij ons in om clubs en federaties over heel de wereld samen te brengen in de FISLY ( Fédération Internationale de Sand et Land Yachting ). 

SMSYC (Sunday Morning Sand Yacht Club)

Een clubje in de club. Een groepje mensen die afspreken om regelmatig met elkaar te zeilen en daarvoor week per week afspraken maken. De afkorting komt van Sunday Morning Sand Yacht Club. Het summum is om ’s morgens VÓÓR het opkomen van de zon op te tuigen om dan bij het ochtendgloren het strand op te vliegen en alleen met de meeuwen te zweven op de wind.

starten met zeilwagenrijden up

Nieuwe leden zonder ervaring krijgen een praktische en theoretische instructie voor ze het elementair brevet behalen. Dit brevet is verplicht volgens het gemeentelijke politiereglement. Eens je dit brevet hebt, kan je zonder begeleiding zeilwagenrijden.

De club organiseert geregeld stages met de clubzeilwagens. Een lid kan 1 stage gratis volgen.

stages dit jaar

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie kunnen leden van RSYC gratis deelnemen aan de dagelijkse lessen van de zeilwagenschool van de federatie LAZEF.

Interesse, maar deze data passen je niet?
Neem gerust contact op om te informeren naar meer mogelijkheden:

veerle@rsyc.be of telefonisch 058/415747.

clubwagens up

Birdie

Birdie.jpg

Seagull MC2

Seagull MC2.jpg

Seagull MAX XL

Seagull MAX XL.jpg

Leden die deze zeilwagens willen gebruiken betalen een extra jaarlijkse bijdrage, om de club in staat te stellen het wagenpark te onderhouden en te vernieuwen. Wie deze bijdrage betaalt, kan zonder extra kosten heel het jaar door, elke dag van de week, gaan zeilen. De wagens staan steeds ter beschikking.

clubhuis up

Het ruime clubterrein biedt voldoende plaats voor zowel de zeilwagens van de club als de wagens en boten van de leden. Deze zone is auto-arm, enkel lossen en laden. Kinderen kunnen er veilig spelen. Een duinenrij zorgt voor beschutting tegen de wind. Er is stromend water om wagens en zeilspullen af te spoelen.

Ook binnen is een bergruimte, voor gedemonteerde wagens, surfplanken en catamarans.

De volledig uitgeruste werkplaats maakt herstellingen allerhande mogelijk.

Daarnaast hebben we natuurlijk sanitaire voorzieningen, comfortabele kleedkamers, warme douches.

De bar is in het weekend open van 11 tot 17 h en tijdens de paas- en zomervakanties dagelijks van 11 tot 19 h.

Ons clubhuis is tevens de thuis van DE KRAB, dé zeilwagenclub voor jongeren.

Wij herbergen ook het secretariaat van de LAZEF (LAndelijke Zeilwagen Federatie).

het strand up

Wat wij het "strand van De Panne" noemen strekt zich uit van Koksijde tot Duinkerke (Frankrijk) en is zo’n 30 km lang. De Franse grens ligt op 2 km vanaf de club. Er zijn 4 zandbanken waar we op zeilen en die zijn grotendeels hard. Heel wat Europese wedstrijdpiloten benijden ons !

Wanneer zeilen ?

We kunnen zeilen vanaf 3 uur vóór tot 3 uur na laagtij. Het tijdstip van lage tij schuift elke dag gemiddeld drie kwartier op, zodat we de ene week ’s morgens en de week erna ’s namiddags zeilen.

In juli en augustus, mag niet gezeild worden vanaf de club richting De Panne, en dit dagelijks van 10 tot 18 h. Omdat het strand te druk bevolkt is. Eenzelfde reglement geldt in Bray – Dunes (Frankrijk), maar daar is het van 15 juni tot 15 september.

Tijdens die periode worden ook slechts zelden wedstrijden gezeild, maar het is heel prettig om op een warme zomerdag om 20 uur te vertrekken, en te rijden tot het donker wordt op een verlaten strand.

contact up

adres Dynastielaan 20, 8660 De Panne
tel 0032 58420808
email info@rsyc.be
bestuur
Danny Saubain voorzitter voorzitter@rsyc.be
Eddy Mackelbergh ondervoorzitter, secretaris
Gerrit De Visscher boekhouder
Symen Voet bestuurslid
Stef Moors ledenbeheer leden@rsyc.be

lidgeld 2020 up

lidgeld :
   individueel, effectieve leden  € 130 (120) *
   gezin, effectieve leden  € 130 (120) *
   erelid  € 70
   sympathiserend lid  € 25
opties voor effectieve leden :
   gebruik van clubwagens : per persoon  € 0
      clubwagens : maximum per gezin  € 0
   lessen - stages  € 0 - 45 **
   plaatsen op het terrein
       eerste plaats (per elementair brevet)  € 20
       bijkomende plaats (per elementair brevet)  € 100
   zeilnummer  € 6

* € 120 bij betaling voor 31-03-2019
** Een stage kost € 45. Leden kunnen zich gratis inschrijven voor 1 stage.

Verzekering

Via de Landelijke Zeilwagenfederatie zijn alle leden van de club verzekerd.

ligging up


Dynastielaan 20
8660 De Panne
+3258420808 (weekend + dagelijks in juli en augustus)

geschiedenis up

Het strand van De Panne leent zich heel goed voor het beoefenen van de zeilwagensport.Daardoor verschenen de eerste zeilwagens er al meer dan 100 jaar geleden !

In 1909 werd de allereerste zeilwagenwedstrijd gereden en in 1924 ontstond de eerste zeilwagenclub ter wereld, de ‘Sand Yacht Club Pannois’.

In 1954 werd de club koninklijk en kreeg zij haar huidige naam Royal Sand Yacht Club.

Oorspronkelijk was de Royal Sand Yacht Club louter een zeilwagenclub. Later breidden de activiteiten zich ook uit tot andere zeilsporten: surf, speedsail, catamaran, kleinzeilerij.

Sinds 1992 beschikken we over een nieuwe infrastructuur die wel eens de beste ter wereld genoemd wordt. Dit hebben we te danken aan de goede ondersteuning van de gemeente De Panne, aan BLOSO en de vrijwillige medewerking van onze leden.

Ter gelegenheid van het wereldkampioenschap zeilwagenrijden in De Panne, 1998, werd door leden van onze club een uniek boek samengesteld: 

The adventure of SAND AND LAND YACHTING 1898-1998

Dit boek is te koop in de club.  128 blz, ong 150 foto's, 3 talen (Ned, Eng, Fr).
Het kost € 24,60.  U kunt het ook hier bestellen.

Onze club is verbroederd met de BLERIOT CLUB van Le Touquet, Frankrijk. Klik hier voor meer info